Food

Priprema

U veću duboku šerpu sa debljim dnom sipamo maslinovo ulje i na njemu propržimo sitno naseckan crveni i beli luk. Zagrevamo prethodno pripremljeni juneći ili pileći bujon. Na karamelizovani luk dodajemo pirinač (najbolje Arborio), sve promešamo i onda zalijemo belim vinom. Mešamo dok pirinač ne upije vino pa počinjemo sa dodavanjem supe (bujona). Pirinač se sve vreme kuva u minimalno tečnosti (da ogrezne tek) uz konstantno mešanje. Nakon 18 minuta od dodavanja supe probamo pirinač i ako ocenimo da je skuvan na 90% (znači još samo malo mu treba) - prekidamo kuvanje, ubacimo puter i umešamo ga u rižoto i ostavljamo ga poklopljenog oko 10 minuta.

,

,

Za to vreme pripremimo za dodavanje po želji parmezan, maslinovo ulje, so, biber.

,

,

U originalnom receptu su dodati svež radič i tostirani lešnici, a vi možete pustiti mašti na volju i udovoljavati sopstvenom ukusu.

,

,

Za rižoto je potrebno unapred napraviti pileću ili juneću supu (bujon), tako što ćete kuvati par sati na tihoj vatri deo pileta (najbolje pileća leđa), glavicu crnog luka, par šargarepa i celera, ali i nekoliko zrna bibera, posoliti i procediti.

,

,

Sastojci1 porcija

265.28
  • Učitava se
Nedavno sam pohađala kurs italijanske kuhinje i već na prvom času smo učili da pravimo božanstveno zaštitno jelo regije Veneto. Predavač kursa oprostiće mi što ovom prilikom uprošćavam rižoto koji smo tada pravili, ali samim tim vam dajem više prostora za eksperimentisanje i prilagođavanje recepta sopstvenom ukusu. Sara Bojanić

Lako za spremanje

Potrebno za pripremu: 10 min

Potrebno za kuvanje: 10 min

Upotrebljivo: 1 dan
,