Food

Priprema

Prvo je potrebno pristaviti supu (bujon), tako što ćemo u šerpu ubaciti goveđe rebro i oljuštene ali cele komade povrća, šargarepu, celer, luk, biber u zrnu. Prelijemo sve vodom, poklopimo i pustimo da proključa. Nakon toga smanjujemo temperaturu i kuvamo na laganoj vatri što duže moguće.

,

,

Domaće njoke svakako nije isplativo praviti od nule u maloj količini, tako da savetujemo da količinu koju ne iskoristite slobodno zamrznete i iskoristite za ručak opet kada budete zamislili. Mere su, dakle: 1.3 kg belog krompira, 1 jaje, 500 g mekog brašna i jedna ravna supena kašika soli.

,

Krompir je potrebno obarati, ali ne u potpunosti, dobro osediti i izgnječiti tako da ostane što manje grumuljica.

,

Prebaciti ga potom na ravnu površinu posutu brašnom, zatim napraviti udubljenje u sredini u kojoj ćemo razbiti jaje.

,

Umutite jaje viljuškom i polako umešajte sve rukama, dodajte brašna po potrebi. Mesite sve rukama dodavajući brašno prostepeno. Testo treba da bude elastično i mekano.

,

Kada ga umesite, uzmite deo testa, dodajte malo brašna i rolajte ga rukama, kao da pravite kobasicu, širene oko 2 cm.

,

Zatim to dugačko testo isecite na manje komade oko 2 cm. Pravite male komadiće testa, dok ne potrošite sve. Koristeći viljušku i palac utisnite svaku njoku u viljušku, rolajuće je. Napravljene njoke odložite na čistu krpu ili radnu površinu i pospite ih brašnom i obavezno ih odvojite, da se ne bi lepile jedna za drugu. Ponovite proces dok ne napravite sve njoke.

,

,

Sada su njoke spremne, dakle procedimo supu, posolimo je i stavljamo opet da proključa. Ubacujemo njoke na 2, 3 minuta, gotove su kada isplivaju na površinu, dakle jako brzo. Posipamo rendanim parmezanom i peršunom po želji.

Sastojci1 porcija

201.81
  • Učitava se
Recept koji je možda malo vremenski zahtevniji za pripremu, ali verujte da vredi svakog minuta provedenog u kuhinji i pritom je vrlo zabavno! Sara Bojanić

Lako za spremanje

Potrebno za pripremu: 10 min

Potrebno za kuvanje: 10 min

Upotrebljivo: 1 dan
,